Bijbaantjes voor scholieren gaan ten koste van de examencijfers. Uit onderzoek van de Universiteit van Essex. blijkt dat met name meisjes lagere cijfers halen als ze een bijbaantje hebben. Elk uur dat zij besteden aan betaald werk, gaat ten koste van een punt op de eindlijst voor één vak. 

Meisjes die een baantje hebben, besteden daar gemiddeld zes uur per week aan, dus dat tikt behoorlijk aan op de eindlijst. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De onderzoekers volgden een groep Britse scholieren tussen 2004 en 2014. De onderzoekers bekeken hoeveel tijd de scholieren aan werk besteden, hoelang ze studeerden en hoeveel tijd ze aan andere zaken, zoals sport of uitgaan, besteden.

‘Verkeerde vrienden’

De scholieren raken door hun bijbaantje minder gemotiveerd op school, menen de onderzoekers. Bovendien hebben ze een groter risico om te gaan drinken, roken of blowen en hun geld uitgeven aan die minder nuttige hobby’s. Ook is de kans groter dat ze ‘verkeerde vrienden’ krijgen.

De onderzoekers stippen aan dat een bijbaan ook allerlei voordelen heeft. Scholieren leren op die manier in een organisatie te werken en hoe om te gaan met geld. Maar de wetenschappers benadrukken ook dat de prestaties op de middelbare school grote invloed kunnen hebben op de rest van het leven van de scholier. Als de prestaties op de middelbare school verslechteren, heeft dat consequenties voor het vooruitzicht op een goede baan in de toekomst, aldus de wetenschappers.

Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl